Morgonrocken – En klassiker genom alla tider

Få plagg är så välanvända och älskade som morgonrocken. Det perfekta hemmaplagget, oavsett om det är sovmorgon, myskväll eller långhelg. Men visste du att den klassiska vita morgonrocken har Marilyn Monroe att tacka för sin ikonstatus? Eller att morgonrockens popularitet dippade under 1980-talet yuppie-era? Upptäck morgonrockens spännande historia, och se på ditt favoritplagg med nya ögon.

INNEHÅLL

Morgonrockens historia

Morgonrock, morgonklänning, badrock, badkappa, rökrock, kimono och yukata – kärt barn har många namn, och en lång historia.

1700-talet: Morgonrocken gör entre i västvärlden

Morgonrocken introducerades i västvärlden redan på 1700-talet. Inspirationen kom från banyan, en löst sittande t-formad dräkt som var vanlig i Mellanöstern. De första morgonrockarna användes av män i överklassen och var oftast gjorda av rikt utsmyckad sidenbrokad.

1800-talet: Ett plagg för de välbärgade och intellektuella

I mitten av 1800-talet började välbärgade kvinnor också använda morgonrock i hemmet – ett välkommet avbrott från de hårt snörade korsetter och lager av underkjolar de annars bar. Morgonrockarna var tillverkade av exklusiva tyger och rikt utsmyckade, så att de kunde bäras av kvinnorna vid frukost och avkoppling i hemmet, samtidigt som de behöll anständigheten kring tjänarna.

För männen var morgonrocken ett sätt att få in färg och mönster i en annars ganska enahanda och monokrom garderob. Med tiden började morgonrocken ses som ett plagg för intellektuella, och många är de professorer och studenter som avbildades flitigt studerande i hemmet i morgonrock.

1900-talet: Badrocken dyker upp, tiden som statussymbol tar slut

Den industriella revolutionen påverkade användningen av morgonrocken på flera sätt: dels började överklassen överge de traditionella pråliga rockarna för att inte skryta med sin rikedom, dels introducerades morgonrockar i enklare material som bomull. Och under 1900-talets början gjorde badrocken entré. Mellan världskrigen blev havsbad en symbol för frihet, samtidigt var det fortfarande viktigt att skyla sin kropp. Badrocken blev snabbt populär som det perfekta, anständiga, plagget att bära över badkläderna på stranden.

I slutet av 1900-talet ägde de flesta någon form av morgonrock, antingen en enklare badrock i bomullsfrotté eller en lyxigare variant i siden, men samtidigt sjönk morgonrockens status. Plagget blev en symbol för ett icke-eftersträvansvärt hemmaliv, då det istället var yuppies och yrkeskarriärer som stod högst i kurs.

2000-talet: En ny vår för morgonrocken

I början av 2000-talet började morgonrockens popularitet och status att stiga igen. Att investera i en morgonrock av hög kvalitet visade att man var en person som värdesätter vila och återhämtning. Och corona-pandemi som inledde 2020-talet fick människor över hela världen att tillbringa mer tid i sina hem. Att njuta av hemmalivet i en morgonrock har aldrig varit mer rätt än nu!

Läs mer! Se alla våra morgonrockar och badrockar

Nio nedslag i morgonrockens historia

Följ med på en rundtur i morgonrocken spännande historia, och möt några inflytelserika anhängare, från drottningar till kändisar och influencers.

400-talet: Den kinesiska kinomon

Morgonrockens asiatiska släkting, kimonon, kommer ursprungligen från kinesiska plagg från ca 400 e.Kr. Under 800-1100-talet började kimonoliknande plagg användas i Japan.

1795: Morgonrocken benämndes i Sverige

Det går inte att säga exakt vilket år som morgonrockar började användas i Sverige. Men det finns historiska belägg för att själva ordet “morgonrock” användes i svenska språket så tidigt som 1795!

1901: En morgonrock går i graven

Den 22 januari 1901 avled Drottning Viktoria av Storbritannien. Hon begravdes, enligt eget önskemål, tillsammans med en av prins Alberts morgonrockar.

1920-talet: Hollywood gör morgonrocken het

Hollywoodfilmer från 1920-, 30-, 40- och 50-talen ökade morgonrockens popularitet – inte minst bland män. Sean Connery, Nigel Bruce och Cary Grant är bara några av alla de män som poserat i morgonrock i klassiska filmscener.

1955: Marilyn Monroe skapar en klassiker

Få filmscener är lika kända som scenen i Flickan ovanpå när Marilyn Monroe står ovanpå ett ventilationsgaller från tunnelbanan och hennes vita klänning blåser upp. Men visste du att Marilyn i samma film också bar en enkel vit morgonrock i bomullsfrotté? Och precis som den vita klänningen, blev morgonrocken otroligt populär och fick ikonstatus efter filmen.

1955: Marilyn Monroe skapar en klassiker

Få filmscener är lika kända som scenen i Flickan ovanpå när Marilyn Monroe står ovanpå ett ventilationsgaller från tunnelbanan och hennes vita klänning blåser upp. Men visste du att Marilyn i samma film också bar en enkel vit morgonrock i bomullsfrotté? Och precis som den vita klänningen, blev morgonrocken otroligt populär och fick ikonstatus efter filmen.

1964: Pelle Vävare grundas

När Pelle Vävare grundades på 60-talet av Pelle Almqvist blev företaget snabbt en utmanare till den svenska textilindustrin: Pelle Vävares färgstarka och sammetsmjuka frotté stack ut i “lagom-Sverige”. Pelle Almqvist var duktig på att hitta designtalanger och knyta dem till bolaget. Två av de mest tongivande var Katarina Bramberg och Monica Hjelm som med sina unika formspråk gjorde Pelle Vävare känt. Under decennierna har Pelle Vävares morgonrockar med vackra, tidlösa mönster omsorgsfulla detaljer älskats av generationer.

2005: Ett hållbart val vid rymdresor

När boken Liftarens guide till galaxen blev film 2005 fick biopubliken ser hur flexibel och hållbar en morgonrock faktiskt kan vara. Filmens huvudpersonen Arthur Dent (spelad av Martin Freeman) tar sig runt i världens galaxer, hela tiden iklädd sin gröna morgonrock – det enda han hann ta på sig när han flydde från jordens undergång.

2021: Morgonrocken blir viral på TikTok

Hösten 2021 gjorde morgonrocken succé på sociala medier. TikTok-influencern Marina (@flamingo_1leg) visade upp ett nytt innovativt sätt att knyta sin morgonrock på. Istället för att skärpet går bakom ryggen, börjar Mariana på framsidan, trär skärpet genom öglorna och tillbaka till framsidan igen – vilket enligt henne gör att morgonrocken får ett snyggare fall. Internet är kluvet, men morgonrocken njöt av en stund i rampljuset.

2022: Barnen får sin egen Pelle Vävare

Våren 2022 var det premiär för de minsta i familjen då Pelle Vävare lanserade sin första kollektion av morgonrockar för barn. Barnrockarna är tillverkade av extra mjuk bomullsfrotte som är lite lättare och tunnare än vuxenrockarna. De blev snabbt älskade av såväl stora som små!

Läs mer! Så väljer du rätt morgonrock

FAQ – Vanliga frågor om morgonrockar och badrockar

Här följer några vanliga frågor och svar om morgonrockar och badrockar.

Varifrån kommer ordet morgonrock?

Det svenska namnet morgonrock började användas redan i slutet av 1700-talet, benämningen kommer av plaggets rockliknande utseende och användningsområde: i hemmet under morgonen. På engelska heter morgonrock dressing gown som kommer av att plagget initialt användes av förnäma män och kvinnor när de gjorde sig iordning för fest och flärd. På franska heter morgonrock robe de chambre vilket speglar att rocken främst användes i enskildhet i hemmet

Är det någon skillnad på en badrock och en morgonrock?

En badrock är en variant av morgonrock som är tillverkad av textilier med mycket god uppsugningsförmåga, t ex bomullsfrotté. En klassisk badrock har ofta en huva, som hjälper till att torka håret efter dusch och bad. Idag finns det många morgonrockar som används som badrockar och vice versa.

Lästips!  Hitta bästa morgonrocken

Är morgonrock, kimono och yukata samma sak?

En morgonrock och en kimono är inte samma sak. Däremot har morgonrocken under historiens gång inspirerats av de traditionella mönstren och skärningarna från kimonos.

Den japanska kimonon är ett klädesplagg som finns i många olika utföranden. En klassisk kimono har en smal krage och bärs om lott, och de används idag främst av japanska kvinnor vid högtidliga och traditionella tillfällen.

Yukata är en informell variant av kimono som kan användas under sommaren, eller som morgonrock. Både traditionella kimonos och yukata saknar fickor, men har breda ärmöppningar med ett tygveck som kan användas som ficka.

Är morgonrock och morgonklänning olika saker?

Ja, morgonklänningar är något annat än morgonrockar. En morgonklänning är en löst sittande klänning, ofta i chiffong, som främst användes vid förra sekelskiftet. Morgonklänningar kallades också för peignor eller penjoar och bars vanligen över nattlinnet och användes av kvinnor när de skulle kamma och vårda sitt hår (peginer är franska för kamma). Morgonklänningar kunde användas istället för morgonrock, eller under morgonrocken.

Är rökrocken en form av morgonrock?

I mitten av 1800-talet började rökrockar att dyka upp. Rökrocken bars av män, istället för eller ovanpå, den vanliga kavajen eller fracken vid rökning. Syftet var att skydda kläderna mot röklukt och aska. I finare hem fick gästerna låna rökrockar som används i särskilda rökrum i hemmet.
En rökrock var ofta tillverkad i ett lyxigt och dyrbart material som siden eller sammet.

Relaterad läsning

Morgonrocken – En klassiker genom alla tider

Upptäck morgonrockens spännande historia, och se på ditt favoritplagg med nya ögon.

Köpa morgonrock – så väljer du rätt!

Här har vi samlat de bästa tipsen för hur du väljer rätt typ av morgonrock

Storleksguide morgonrockar – Pelle Vävare

Vi hjälper dig att hitta rätt storlek för din morgonrock!

Sök på produkter

x