Allt om handdukar och badlakan

Drömmer du om en komplett uppsättning matchande handdukar i rätt storlekar för olika behov? Vill du få till den lyxiga känslan av en hotellhandduk hemma? Är du less på ofräscha handdukar som luktar surt? Då ska du läsa vidare, här är den ultimata guiden till hur du väljer rätt handdukar – och hur du tar hand om de på rätt sätt för att de ska behålla kvaliteten och den fräscha känslan så länge som möjligt!

Hemmets handdukar kan vara en källa till både frustration och njutning. Lika härligt som det är att svepa in sig i en ren och fräsch handduk efter en dusch, lika otrevligt är det att mötas av en hög blöta handdukar slängda i en hög på badrumsgolvet.

I den här guiden har vi samlat de bästa råden för hur du väljer rätt handdukar och hur du tar hand om dem på bästa sätt:

Storlek och användning
Materialguide handdukar och badlakan
Hotellhanddukar
Tips när du ska välja handdukar
Skötselråd för handdukar
Tips för att återanvända och slänga handdukar
Fler smarta tips för handdukar och badlakan
Vanliga frågor om handdukar

Storlek och användning

Handdukar finns i en mängd olika storlekar och varianter för att möta olika behov och användningsområden. De mindre storlekarna används oftast för att torka händer och ansikte, medan större storlekar används för att torka kroppen efter bad eller dusch. Riktigt stora handdukar är badlakan som ofta används vid poolen eller på stranden. Storlek och material påverkar hur snabbt handduken torkar och hur mjuk den känns, vilket gör det viktigt att välja rätt typ och storlek för dina ändamål.

Storleksguide handdukar och badlakan

 Handduk  Storlek, cm  Användning
 Tvättlapp 16×22, 30×30 Ansikte, små barn
Gästhandduk 30×50 Händer, ansikte
Handduk 50×70, (30×50) Händer, ansikte

Duschhanddukar, badhandduk,

bastuhandduk

70×140 Hela kroppen, dusch, bastu, bad 
Badlakan 100×150, 100×200 Hela kroppen, dusch, bastu, bad

Handduk för händer och ansikte

Den vanliga handduken som oftast hänger på en krok intill tvättstället, en klassisk handduk för att torka händer och ansikte. Det här är trotjänaren som får slita hårt och används flera gånger varje dag. Storleken på vanliga handdukar är mellan 30×50 cm och 50×70 cm. Det är praktiska storlekar som ryms att hänga vid handfatet och som torkar snabbt. Det är en bra idé att byta ut och tvätta handdukar för händer och ansikte flera gånger i veckan då de används flitigt.

Gästhandduk

En gästhandduk är en mindre handduk för gäster att torka händerna på. Precis som med vanliga handdukar för händer och ansikte är de ofta i mindre storlek, vanligtvis 30×50 cm.
Det är både trevligt och hygieniskt att ha en separat gästhandduk för gäster i badrummet. Har man övernattande gäster är det standard att också erbjuda dem en egen mindre handduk för att tvätta ansikte och händer, samt en större handduk att använda efter dusch eller bad.

Duschhandduk

Efter dusch är det praktiskt med en större handduk för att kunna torka hela kroppen effektivt. En vanlig storlek på duschhanddukar är 70×140 cm. Om man föredrar att svepa in sig i en ännu större handduk efter duschen så kan man istället välja ett badlakan.

Badlakan

Badlakan är större än duschhanddukar/badhanddukar men används på samma sätt. De är vanligtvis cirka 100×150 cm eller större. De kan både användas hemma, efter dusch och bad där de ger extra komfort och täckning tack vare sin storlek, eller tas med och användas på stranden som en lyxig strandhandduk. Dessutom är de praktiska att använda i badhus, bastu och på andra gemensamma utrymmen där man vill kunna skyla kroppen lite mer.

Materialguide handdukar och badlakan

Handdukar tillverkas ofta av bomull, men det finns även handdukar i andra naturmaterial som linne och bambu. Bomull är både slitstark och mjukt, och beroende på hur bomullstyget vävs ger det olika struktur och känsla mot huden. I Sverige är bomullsfrotté det absolut vanligaste materialet för handdukar.

 Material  Beskrivning  Absorption  Torktid
Bomull, bomullsfrotté Det vanligaste materialet för handdukar. Mjukt, slitstarkt och naturligt material. Hög Medel
Velour (skuren frotté) Mjuk och sammetslen yta, ofta kombinerat med frotté på ena sidan. Medel Medel
Microfiber Syntetiskt material, mycket lätt och snabbtorkande. Medel Kort
Linne Naturligt material, grovt men blir mjukare och mer absorberande med tiden. Medel Medel
Bambu Mjukt, ekologiskt och snabbväxande material. Hög Kort

Handdukar i frotté

Frottéhanddukar är gjorda av ett vävt bomullstyg som består av öglor. Öglorna ger tyget en god absorptionsförmåga – ju tätare öglorna är placerade desto bättre uppsugningsförmåga. Tätare
och tyngre handdukar har därför en bättre uppsugningsförmåga än lätta. På frottéhanddukar finns märkningen g/m2 som visar hur många gram bomull varje kvadratmeter av handduken innehåller. Premium-handdukar, som Pelle Vävares handdukar, innehåller 550 g/m2 eller mer.

Klassificering av täthet för handdukar av bomull

 • Tunna: 250-350 g/m2
 • Medium: 350-450 g/m2
 • Täta: 450-600 g/m2
 • Väldigt täta: mer än 600 g/m2

Handdukar av velour (skuren frotté)

Som vi tidigare konstaterat är öglad frotté det vanligaste materialet på handdukar. Skuren frotté är öglad frotte där man har skurit av själva öglorna för att ge tyget en riktigt mjuk, tät och lyxig känsla. Den skurna frottén upplevs mjukare men absorberar inte vatten lika bra som öglad frotté.

Handdukar i ekologisk bomull

Konventionellt odlad bomull kräver stora mängder konstgödsel och bekämpningsmedel som påverkar både naturen och människorna i omgivningen. Ekologisk bomull odlas utan bekämpningsmedel och konstgödsel och är ett bättre alternativ både för naturen och människorna som lever nära eller arbetar med bomull. En handduk av ekologisk bomull är därför mer miljövänlig än en handduk av konventionellt odlad bomull. Idag är ungefär 1% av världens bomullsproduktion ekologisk.

Skillnad på bomull från olika länder

Det finns olika sorters bomull, ofta namngivna utifrån ursprung. De fem största bomullsproducerande länderna är Indien, Kina, USA, Brasilien och Pakistan. Trots det är det många som snarare känner till egyptisk bomull som är känd för att ha extra långa fibrer, eller turkisk bomull som odlas vid Egeiska havet och ger en lite starkare kvalitet.

På Pelle Vävare använder vi bomull av hög kvalitet från Indien, Pakistan och Egypten. Själva handdukarna tillverkas sedan i Portugal som är en av de största textilnationerna i Europa, med lång erfarenhet och schyssta arbetsvillkor för sina anställda. Alla våra handdukar är certifierade enligt OEKO-TEX Standard 100 som garanterar att produkten är fri från skadliga ämnen och kemikalierester som kan orsaka allergiska reaktioner.

Hotellhanddukar

Kanske har du någon gång bott på hotell och njutit av kritvita, fluffiga handdukar som känns lyxigt mjuka. Vad är egentligen hemligheten bakom hotellhanddukar?

Till att börja med har hotellhanddukar en mycket hög kvalitet, de måste tålas att tvättas och användas dag efter dag och samtidigt behålla både form och känsla. Hotellhanddukar består ofta av 100% bomullsfrotté, med hög täthet som ger en bra absorptionsförmåga och en tung lyxig känsla. Tvärtemot vad man kan tro är hotellhanddukar oftast av ganska hård frotté utan lösa fibrer och mjukhetsbehandling vilket gör att de håller formen bra över lång tid.

Många som vill åt hotellkänslan hemma köper fel typ av handdukar: många handdukar i de stora butikskedjorna har en lägre täthet och sämre kvalitet, och är behandlade för att kännas mjuka och fluffiga, vilket försvinner efter en kort tids användning.

Du som vill ha härliga hållbara handdukar med hotellkänsla bör istället investera i handdukar med högre täthet och bättre kvalitet, och sedan torktumla dem efter tvätt för att få till den mjuka och fluffiga känslan. Alla handdukar från Pelle Vävare har en mycket tjock och mjuk frotté som ger dig en lyxig hotellupplevelsen hemma.

Tips när du ska välja handdukar

Här får du 6 tips att tänka på när du ska välja handdukar och badlakan till ditt hem:

 • Material: Välj ett material som passar dina behov och preferenser. Bomull och bomullsfrotté är klassiska val för deras mjukhet och absorptionsförmåga. För en lyxigare känsla kan du välja egyptisk eller turkisk bomull. Bambu och linne är bra ekologiska alternativ, medan mikrofiber är snabbtorkande och lätt.
 • Absorptionsförmåga: Om du värdesätter en hög absorptionsförmåga, välj material som egyptisk bomull, turkisk bomull, bomullsfrotté eller bambu.
 • Torktid: Om du föredrar handdukar som torkar snabbt, kan du överväga mikrofiber, bambu eller linne.
 • Storlek: Se till att du köper rätt storlek på handdukar och badlakan för dina behov. Handdukar används oftast för att torka händer och ansikte, medan badlakan är större och används efter bad eller dusch. Det finns också strandlakan som är ännu större och lämpliga för användning utomhus.
 • Färg och design: Välj färger och mönster som passar din personliga smak och matchar ditt badrum. Handdukar kan vara en fin detalj i inredningen och bidra till en harmonisk atmosfär.
 • Kvalitet och pris: Tänk på kvaliteten på handdukarna och hur mycket du är villig att betala. Dyrare handdukar tenderar att vara av högre kvalitet och håller längre. Se till att läsa recensioner och jämföra priser innan du köper.

Skötselråd för handdukar

Att köpa handdukar av hög kvalitet är ett bra första steg för dig som vill bygga upp en hållbar handduksgarderob. Men det är lika viktigt att ta hand om handdukarna på rätt sätt för att de ska förbli fräscha och behålla sin kvalitet.

Tvätta handdukar

Hur ofta ska handdukar tvättas?
Det beror på hur mycket de används, handdukar som används flera gånger varje dag behöver tvättas oftare än handdukar som används mer sällan. Börjar handduken kännas ofräsch eller lukta illa är det dags att slänga den i tvättkorgen oavsett hur kort eller lång tid den har använts!

 • Mindre handdukar för händer och ansikte som används frekvent behöver bytas ut och tvättas ett par gånger i veckan.
 • Bad- och duschhanddukar som används mer sällan kan användas längre tid, runt en-två veckor innan de tvättas, beroende på hur mycket de använts.

Vilken temperatur ska handdukar tvättas i?
Följ alltid tillverkarens rekommendationer för tvättemperatur. Pelle Vävares handdukar kan tvättas i upp till 60 grader, men vi rekommenderar att de tvättas i 40 grader. Handdukarna blir lika rena vid 40 grader som 60 grader, samtidigt som det är bättre för miljön med lägre tvättemperatur.

Tänk på att även om bomullstyget i sig tål högre temperaturer, så har många handdukar detaljer och sömmar som inte tål lika höga temperaturer vilket kan göra att de tappar formen vid högre temperaturer.

Tvättmedel
Följ alltid doseringen på tvättmedelsförpackningen. För mycket tvättmedel gör inte handdukarna renare, istället riskerar du att tvättmaskinen inte får bort allt tvättmedel och du kan få rester kvar på dina handdukar.

Undvik mjukmedel, blekmedel, fläckborttagningsmedel eller tvättmedel som innehåller blek- eller mjukmedel när du tvättar dina handdukar. Får du fläckar på handdukar, exempelvis från makeup, är det bäst att blötlägga i varmt vatten direkt för att undvika att fläckarna fastnar och sedan tvätta handduken så fort som möjligt.

Ska man använda sköljmedel till handdukar?
Du bör inte använda sköljmedel eller mjukmedel när du tvättar handdukar. Dessa medel lägger sig som en hinna på bomullen och försämrar handdukens uppsugningsförmåga. För att få en mjuk känsla på handduken utan mjukmedel kan du torktumla den på låg temperatur efter tvätt.

Kan jag tvätta handdukar med annat?
Tvätta gärna handdukar separat de första gångerna för att undvika att de färgar av sig. Därefter går det oftast bra att tvätta handdukar ihop med andra textilier. Undvik dock att tvätta handdukarna med kläder med hårda och vassa detaljer som dragkedjor och kantiga knappar som riskerar att fastna i handdukens små öglor och repa upp dem.

Torka handdukar

För att dina handdukar ska hålla sig fräscha under lång tid är det viktigt att de torkar snabbt, både efter användning och tvätt. Bakterier och mikroorganismer som orsakar dålig lukt trivs på blöta och fuktiga handdukar. Så här torkar du dina handdukar på bästa sätt:

Torktumla handdukar
För att få en riktigt mjuk och fluffig handduk rekommenderas torktumling efter tvätt. Torktumla handdukarna på låg värme i 15-20 minuter så att de blir nästan torra. Häng sedan upp för att lufttorka det sista.

Torka handdukar i torkskåp
Det går självklart bra att torka handdukar, både nytvättade och använda, i torkskåp. Se dock till att inte köra torkskåpet på för hög temperatur – följ handdukens skötselråd.

Lufttorka ute och inne
Handdukar som lufttorkas behöver hängas luftigt, se till att de hängs fritt utan veck så att de torkar ordentligt. Vid lufttorkning inomhus bör det ske i badrum eller tvättstuga eftersom dessa rum är bäst ventilerade och anpassade för att ta upp fukten. Om du torkar handdukar utomhus bör du undvika att hänga handdukarna i direkt solljus då det kan bleka bomullsfrottén.

Handdukstork med värme
Ett bra sätt att se till att handdukar torkar snabbt efter användning är att ha en handdukstork att hänga upp handdukarna på. De finns i olika utföranden: elektriska, vattenburna och kombinerade. Tänk på att en eldriven handdukstork som står på hela tiden förbrukar en hel del el, så kom ihåg att slå av den när dina handdukar torkat.

Jämförelsetabell olika torkmetoder

   Fördelar Nackdelar   Tänk på
Torktumla Snabb torkning, mjuka handdukar Energiförbrukning, slitage Kan krympa vissa material, följ tvättinstruktioner
Lufttorka inomhus Energibesparing, enkelt och kostnadseffektivt Långsammare torkning, mindre mjuka God ventilation för att undvika fukt och mögel
Lufttorka utomhus Fräsch doft, solens UV-strålar dödar bakterier Väderberoende, längre tid vid fuktighet Undvik direkt solljus för att minimera blekning
Torkskåp Snabb torkning, skyddat från damm Energiförbrukning, tar plats Kontrollera temperatur och tid för olika material
Handdukstork Varm och torr handduk, hygieniskt Installation, energikostnad Anslutning till el- eller värmesystem, torkkapacitet

 

Förvara handdukar

Dusch- och badhanddukar ska alltid hängas fritt att torka efter användning. Därefter kan de hängas upp på krok, vikas eller rullas ihop till nästa användning eller läggas i tvättkorgen. Lägg aldrig blöta handdukar direkt i tvättkorgen – det är en perfekt grogrund för bakterietillväxt och dålig lukt!

Nytvättade handdukar kan vikas eller rullas och placeras inne i skåp eller på öppna hyllor. Tänk på att handdukar av hög kvalitet är en snygg inredningsdetalj i badrum, så ha dem gärna framme istället för att gömma dem i skåp. Vik eller rulla dina handdukar på samma sätt för att skapa en enhetlig och prydlig känsla. Det är bra att ha en stor plan yta att vika eller rulla handdukar på: om du inte har en bänk i badrummet eller tvättstugan kan du vika dina handdukar på sängen.

Tips! Börja med att vika duschhanddukar och badlakan med långsidorna mot varandra, därefter kan du enkelt rulla ihop den, eller vika ihop kortsidorna mot varandra i 2-4 vikningar.

Tips för att återanvända och slänga handdukar

Om du köper handdukar av hög kvalitet och tar hand om dem ordentligt – ser till att de alltid torkar snabbt efter användning och tvättar dem regelbundet – så kan de hålla under många år.
När handdukarna har använts tills de gått sönder, börjat lukta illa eller inte längre absorberar vatten – då är det dags att byta ut dem. Men tänk på att de uttjänta handdukarna oftast kan användas till annat innan de slängs bort eller återvinns. Här är fem smarta tips:

 • Använd på strand och utomhus. Handdukar som inte känns 100% fräscha för att använda hemma är praktiska att ha med som oömma utomhushanddukar på stranden eller andra ruffare utomhusaktiviteter där man inte vill slita på sina bästa handdukar.
 • Gör om till små tvättlappar eller trasor. Trasiga handdukar kan du enkelt göra om till mindre tvättlappar som antingen kan användas som skötlappar vid blöjbyte eller som städtrasor vid städning. Det är bara att klippa till önskad storlek och fålla kanterna.
 • Skydda kläder vid kletiga aktiviteter. Uttjänta handdukar är utmärkta att använda som skydd vid kletiga aktiviteter, t ex om barnen ska måla med vattenfärger eller leka med lera. Klipp ut ett hål i handduken och trä över huvudet som en poncho – klart!
 • Back-up i bilen. Ett par slitna handdukar är smart att ha liggande i bilen. De är perfekta att använda om någon spiller något i bilen, när man hämtar leriga barn från förskolan eller träningen, eller som extra skydd på sätet vid dåligt väder eller vid transporter av smutsiga grejer.
 • Använd till ditt husdjur. Slitna handdukar kan med fördel användas till dina husdjur. Hela handdukar kan du använda för att bädda i deras bäddplats, medan trasiga handdukar kan knytas ihop till en drag- eller bitleksak att busa med.

Slänga och återvinna handdukar – så funkar det!

När du använt (och återanvänt!) din handduk och ska slänga den har du två val:

 • Generellt sorteras textilier som brännbart, och handduken kan därför sorteras i den vanliga soppåsen.
 • Om du har möjlighet är det bättre för miljön att handduken återvinns, utslitna textilier kan användas som fyllnadsmaterial, förnyade material med mera. På en del återvinningscentraler går det att lämna in både hela och trasiga kläder och textilier. Dessutom tar vissa butiker också emot textilåtervinning. Kolla upp vilka alternativ som finns där du bor.

Fler smarta tips för handdukar och badlakan

 • Ha personliga handdukar i familjen för att inte sprida virus och bakterier mellan varandra.
 • Byt ut och tvätta handdukar för händer och ansikte flera gånger i veckan.
 • Tvätta dina duschhanddukar regelbundet, varje eller varannan vecka brukar vara lagom.
 • Handdukar som fått fläckar från smink och makeup bör tvättas i varmt vatten så snart som möjligt.
 • Välj den storlek du trivs bäst med! Mindre duschhanddukar torkar snabbare, större handdukar upplevs lyxigare och bekvämare.
 • Häng upp handduken så att den kan torka ordentligt. Om du hänger handduken på en krok kan den vecka sig och fukten stannar kvar länge.
 • Se till att badlakan torkar ordentligt efter användning. Ju större handduk du har, desto större risk för veck och fuktiga partier som kan bli en grogrund för bakterier.
 • Har du använt ditt badlakan på stranden eller i offentliga miljöer är det bra att tvätta dem efteråt för att undvika att smutsfläckar sätter sig.

Vanliga frågor om handdukar

Här följer några vanliga frågor och svar om handdukar

Hur många handdukar behöver man?

Det lämpliga antalet handdukar kan variera beroende på ens personliga behov, hushållets storlek, tvättrutiner och andra faktorer. Här är dock en allmän rekommendation för en genomsnittlig vuxen:

Duschhanddukar: 2-3 per person. Detta gör att man kan använda en medan de andra tvättas eller torkar. Om du tränar ofta eller besöker en pool regelbundet kan du behöva några extra.

Ansikts- och handhanddukar: 2-4 per person. Dessa kan användas för att torka händer och ansikte efter tvätt.

Gästhanddukar: 2-4 beroende på hur ofta man har gäster. Det är praktiskt att ha några extra handdukar till hands när gäster kommer på besök.

Badlakan: 1-2 per person om du ofta besöker stranden eller poolen.

För familjer med småbarn eller spädbarn kan ytterligare handdukar vara nödvändiga, eftersom de ofta blir smutsiga snabbare. Att ha några extra handdukar på lager är också praktiskt ifall något oväntat skulle inträffa, som en spilld vätska eller en plötslig gäst.

Finns det särskilda handdukar för hår?

Vanligtvis använder man samma handdukar för hår som för ansikte och resten av kroppen. Men det finns särskilda turbanformade handdukar och handdukar i bambu som en del föredrar att använda till håret.

Välj gärna en mjuk handduk till håret och tänk på att inte gnugga håret för mycket med handduken eftersom håret är skört när det är blött. Om du har långt och tjockt hår är det bra att välja en handduk med högre täthet på öglorna som hjälper till att absorbera vattnet och torka håret snabbare.

Hur slipper jag handdukar som luddar?

Investera i handdukar av högre kvalitet så blir du av med problemet. Det är oftast handdukar av lägre kvalitet som luddar av sig. På Pelle Vävare kompromissar vi inte med kvaliteten, och hos oss slipper du handdukar som luddar.

Hitta rätt handduk

Alla lyxiga handdukar, badlakan och handduksset
Badhanddukar och duschhanddukar
Badlakan
Handdukar (för händer och ansikte)
Gästhanddukar
Handduksset

Relaterad läsning

Morgonrocken – En klassiker genom alla tider

Upptäck morgonrockens spännande historia, och se på ditt favoritplagg med nya ögon.

Allt om handdukar och badlakan

Drömmer du om en komplett uppsättning matchande handdukar i rätt storlekar för olika behov?

Storleksguide morgonrockar – Pelle Vävare

Vi hjälper dig att hitta rätt storlek för din morgonrock!

Sök på produkter

x