Om oss

Mannen bakom namnet Pellevävare hette egentligen Per-Olof Almqvist. Han föddes 1934 och växte upp i den svenska textilindustrins bultande hjärta: Borås. Efter några år som anställd på olika textilföretag vågade han satsa på en egen kollektion av möbeltyger.

Pelle var ett yrväder, en inspiratör och hans möbeltyger gjorde succé. Men det var först när Pelle och två kompanjoner tog över ett större väveri i Kinnahult som den riktiga ’game changern’ kom. De introducerade då en aldrig tidigare skådad frottékvalitet på den svenska marknaden: skuren frotté med sådan lyster i färgerna och sådan sammetsmjuk känsla att textilbranschen helt togs på sängen – detta var långt ifrån det svenska ”lagom” och marknadsfördes nu under namnet Pellevävare. Kunderna älskade den mjuka, mulliga kvaliteten i badrockarna där ”sensualiteten vägde tyngre än det funktionella” som Dagens Nyheter skrev, och än idag är det denna velourmjuka, färgstämda frotté som är varumärkets stolthet i badrockar och handdukar. Pelle var därtill duktig på att hitta och engagera textilformgivare, där namn som Catharina Bramberg och Monica Hjelm förtjänar att lyftas fram lite extra. Deras mönster kom att bli tongivande för hela branschen.

Per Almqvist gick ur tiden på julafton 1996, och idag drivs Pellevävare vidare av Lisa Basilius.

Vi vill förvalta Pelles arv och ta det vidare in i 2020-talet. Fortfarande vilar Pelles innovativa anda och ovilja att kompromissa med kvaliteten över Pellevävare. Faktiskt frågar vi ofta oss själva: Vad skulle Pelle ha gjort?

/Lisa Basilius