Köpa morgonrock – så väljer du rätt!

Är du på jakt efter den perfekta morgonrocken? Härligt tycker vi på Pelle Vävare: alla borde unna sig en skön och snygg morgonrock av hög kvalitet. Här har vi samlat de bästa tipsen för hur du väljer rätt typ av morgonrock / badrock – oavsett om du ska njuta av den själv eller ge bort i present.

En lyxig morgonrock är en investering som du kan använda och njuta av varje dag. Välj därför en variant som passar just dig och dina behov. Beroende på när du ska använda den och om du är frusen eller varm av dig så finns det morgonrockar och badrockar av olika material och med olika detaljer och mönster att välja på.

I den här guiden har vi samlat de bästa råden för hur du väljer rätt morgonrock uppdelat på dessa områden:

Vilket material
Välja rätt storlek
Välja färg och modell
Köpa en dyr eller billig morgonrock?
Här är bästa morgonrocken
Ge bort en morgonrock i present
Köpa morgonrock online (Guide)
Vanliga frågor och svar om morgonrockar / badrockar

Vilket material

När det gäller att välja en morgonrock / badrock är valet av material ett av de viktigaste besluten då det påverkar både komfort och hållbarhet, men hur vet man vad man ska välja?

Här går vi igenom de vanligaste materialen för morgonrockar som bomull, linne, siden med flera. Vi går igenom de olika materialens för- och nackdelar så att det ska bli så enkelt som möjligt för dig att välja en morgonrock som verkligen passar dina behov och önskemål. Pelle Vävares morgonrockar och badrockar finns dock bara i naturmaterialet bomull. Vi har valt bort syntetiska material som polyester och fleece eftersom de inte är bra för miljön.

Bomull

Bomull är en naturprodukt som odlas i många länder runt om i världen, främst i Asien, Afrika och Amerika. Det är ett av de mest använda materialen inom textilproduktion. Det är mjukt, hållbart och har god andningsförmåga, vilket gör det till ett populärt val för kläder och textilier. Bomull kan vävas på olika sätt för att skapa tyger med olika struktur och känsla. Beroende på bomullens kvalitet och hur tyget är vävt kan morgonrockar i bomull kännas väldigt olika.

Se alla

Bommullsfrotté

Bomullsfrotté är ett vävt bomullstyg som består av öglor. Det är mjukt och absorbent och används ofta för tillverkning av handdukar, morgonrockar, badrockar och badlakan.

 • Fördelar: Värmande men andas samtidigt. Absorberar vatten bra, mjukt och bekvämt mot huden, lätt att tvätta och torka, prisvärd.
 • Nackdelar: Kan krympa vid tvätt, inte lika hållbart eller slitstark som mikrofiber, linne eller siden.

Velour

Velour är en typ av frotté där öglorna har skurits av för att skapa ett mjukare tyg. Den skurna velouren är alltid utåt, vilket ger en lyxig, mjuk yta med fin lyster, samtidigt som insidan är mjuk och absorberar lika bra som vanlig frotté. En morgonrock av velour bör torktumlas för att få samma känsla av mjukhet efter tvätt.

 • Fördelar: Mjuk och bekväm mot huden, ger en elegant känsla, ofta mer slitstark än bomullsfrotté, bra för vinterbruk eftersom det håller värmen.
 • Nackdelar: Kan bli kallt och klibbigt under sommarmånaderna, svårare att tvätta och torka, ofta dyrare än andra material.

Våfflad bomull

Våfflad bomull är en typ av våffelvävt (rutigt) bomullstyg som är tunnare och lättare. En morgonrock i våfflad bomull är tunn och sval, men det våfflade tyget kan krympa mycket.
Pelle Vävare har i dagsläget inga morgonrockar i våfflad bomull.

 • Fördelar: Mycket mjukt och bekvämt mot huden, lätt att tvätta och torka, bra hållbarhet, håller värme bra…
 • Nackdelar: Kan kännas tung eller tjock, inte så formbar som andra material, ofta dyrare än bomullsfrotté.

Ekologisk bomull

Ekologisk bomull är miljövänligt, produceras under bättre arbetsförhållanden och har ofta en högre kvalitet än traditionell bomull. Välj en morgonrock i ekologisk bomull och håll utkik efter certifieringar som OEKO-TEX Standard 100 som visar att produkten är fri från skadliga ämnen och bekämpningsmedel.

Alla morgonrockar från Pelle Vävare är OEKO-TEX-certifierade.

Visa alla

Linne

Linne är ett traditionellt naturmaterial som framställs av linplantan. Lin är starkt och har en vacker struktur. Linnetyg har en hög uppsugningsförmåga och krymper knappt vid tvätt. En morgonrock i linne känns lätt och sval mot huden, den tar liten plats när du är på resa och den blir skönare ju mer du använder den. Morgonrockar i linne är särskilt populära att använda på sommaren.

 • Fördelar: Luftigt, svalt och skönt mot huden. Tål att tvättas och torkas utan att det förlorar sin form eller kvalitet. Smutsavvisande och behöver inte tvättas så ofta.
 • Nackdelar: Viktigt att följa tvättinstruktioner för att plagget ska bibehålla sin form och färg. Linne kräver ofta strykning för att behålla sin släta yta. Ofta lite dyrare än andra material.

Pelle Vävares morgonrockar är tillverkade av 100% tvättat lin av mycket hög kvalitet. Våra morgonrockar i linne är certifierade med OEKO-TEX Standard 100 som visar att produkten är fri från skadliga ämnen och bekämpningsmedel.

Visa alla

-50%
Det ursprungliga priset var: 1.595 SEK.Det nuvarande priset är: 798 SEK.
-50%
Det ursprungliga priset var: 1.595 SEK.Det nuvarande priset är: 798 SEK.

Siden och silke

Silke är ett naturmaterial som görs av de trådar som silkesmasker spinner till sin kokong. Ett tyg av silke kallas siden. Kina har en lång tradition av att producera siden och de flesta silkestyger kommer därifrån. Morgonrockar och kimonos i siden är därför särskilt vanligt i Kina och andra länder i Asien.

 • Fördelar: Mjuk och len känsla, luftigt, svalt och delvis temperaturreglerande. Elegant och vackert utseende.
 • Nackdelar: Dyrt, känsligt material, behöver särskild skötsel och tvätt, skrynklar lätt.

Ull och kashmir

Ull eller ylle är ett naturmaterial som består av fibrer från djurhår. Merinoull kommer från får, kashmir kommer från get, medan angoraull kommer från kanin, dessutom är det vanligt med ull från alpacka och lama. Morgonrockar i ylle består ofta av olika ullblandningar.

 • Fördelar: Värmer bra, luftigt, motståndskraftigt mot fläckar.
 • Nackdelar: Kräver specialtvätt, kan kännas grovt, blir statiskt. En del tycker att det är en nackdel att ull kommer från djur och avstår därför från att bära ylleplagg.

Polyester

Polyester är ett av de vanligaste syntetiska textilmaterialen och tillverkas av olja. Polyester är slitstarkt och torkar fort, däremot andas det inte särskilt bra. En morgonrock av polyester har stor miljöpåverkan, dels tillverkas tyget med hjälp av starka kemikalier som hamnar i naturen, dels kan polyester-morgonrocken innehålla mikroplaster som spolas ut i havet vid tvätt.

 • Fördelar: Billig, lätt att vårda, tål höga temperaturer.
 • Nackdelar: Känns inte särskilt mjuk, andas inte särskilt bra vilket gör att den kan upplevas som varm och svettig, behöver tvättas ofta, kan bli statisk. Inte miljövänligt sett ur både tillverknings- och tvättperspektiv.

Fleece och microfleece

Fleece är ett textilmaterial med ruggad yta vilket gör tyget luftigt och värmeisolerande. Fleecetyg kan vara tillverkat av polyester, akryl, bomull, ull – eller en blandning av olika material. Det finns också fleece som tillverkas av plast från återvunna PET-flaskor. Microfleece tillverkas på samma sätt som vanlig fleece, men av tunna fibrer, så kallade microfibrer, vilket ger ett tunnare material. Det finns morgonrockar i fleece från olika material och med olika egenskaper.

 • Fördelar: Värmer bra, lätt att vårda, billig.
 • Nackdelar: Känns inte särskilt mjuk, sämre andningsförmåga, kan bli statisk. Innehåller plastfibrer som har en mycket negativ miljöpåverkan. Små plastpartiklar (microplaster) lossnar vid tvätt och kan inte fångas upp av reningsverken utan släpps istället ut i sjöar och hav. Tål inte hög värme och ska därför inte ska strykas, tvättas eller torkas i höga temperaturer.

Viskos och lyocell

Viskos och lyocell är två textilmaterial som tillverkas av cellulosa från träd, ofta gran. Det är flexibla och mjuka material som ofta används för morgonrockar, men som tyvärr kan ha en hög miljöbelastning eftersom det används starka kemikalier vid produktionen som är skadliga när de kommer ut i naturen. Lyocell anses generellt vara mindre miljöbelastande än viskos.

 • Fördelar: Mjuk och len känsla, billigt, lätt att vårda, tåligt.
 • Nackdelar: Dålig andningsförmåga, inte särskilt varm, kan bli statisk. Både viskos och lyocell kan krympa en del vid tvätt.

Tänk på miljön! Välj endast morgonrockar som är tillverkade av miljöcertifierad viskos eller lyocell.

Välja rätt storlek

En bra morgonrock är inte bara gjord av ett högkvalitativt material, det är också viktigt att den har rätt storlek och passform. En för stor eller för liten morgonrock kan påverka både komforten och utseendet. Börja med att kolla upp om det finns en storleksguide från tillverkaren och följ deras mått och rekommendationer för att hitta rätt storlek (nedan finns mer information om Pelle Vävares storleksguide för morgonrockar).

 • Följ tillverkarens storleksguide: För att hitta rätt storlek rekommenderar vi att du mäter din kropp och jämför med storleksguiden.
 • Välj en större storlek: När du vill ha extra utrymme och bekvämlighet. Vissa material krymper mer vid tvätt och då kan också en större storlek behövas. Syntetmaterial andas dåligt och då kan en större storlek behövas för att undvika att bli för varm och svettig. Pelle Vävares morgonrockar krymper 3-5% vid första tvätt. I vår storleksguide anges morgonrockarnas mått före tvätt och det kan därför vara lämpligt att gå upp en storlek om dina mått ligger nära de angivna måtten för en storlek.

Pelle Vävares storleksguide

I vår storleksguide för morgonrockar och badrockar finns mått för rygglängd, armlängd, bröstomfång samt vidd i nederkant. Måtten är för otvättade morgonrockar som krymper 3-5% vid första tvätten. Våra morgonrockar finns i både dam- och herrstorlekar. Damstorlekarna finns i XS, S, M, L och XL. Herrstorlekarna finns i S, M, L, XL, XXL samt XXXL.

Läs mer! Storleksguide morgonrockar / badrockar >>

Välja färg och modell

När du väljer mönster och färger på din morgonrock bör du tänka långsiktigt – välj hellre ett klassiskt mönster i lugna färger som du kommer att uppskatta under lång tid framåt, snarare än poppiga och ultramoderna mönster och färgkombinationer som du snabbare kan ledsna på. Vi på Pelle Vävare har ett stort sortiment av tidlösa morgonrockar i mönster som älskas och uppskattas under lång tid, utan att kännas tråkiga.

Vilken modell ska man välja?

När det gäller modell och detaljer bör du välja en morgonrock som passar just dina behov. Här är tre saker som är bra att tänka på innan du köper en ny morgonrock/badrock:

 • Frusen/varm: Beroende på om du är frusen eller varm av dig passar olika modeller olika bra. För dig som är frusen är en tjockare och längre morgonrock som också värmer vaderna ett bra val. För dig som är varm är det bättre med en tunnare morgonrock i kortare modell.
 • Morgonrock med fickor: Det är ofta praktiskt att ha fickor. Kolla om rocken har fickor och att de har rätt storlek för dina behov. PS! Alla våra morgonrockar för vuxna har fickor och även en innerficka!
 • Morgonrock med eller utan huva: För en del är det viktigt med en badrock med huva, medan andra mest trycker att huvan är i vägen. Fundera på om du brukar använda huva eller inte.

Vilken färg ska man välja?

Eftersom morgonrocken är ett plagg du kommer att använda ofta och länge är det viktigt att välja en morgonrock i nyanser som du verkligen gillar, snarare än moderna trendfärger som du riskerar att tröttna på.

Pelle Vävares färgskala går i dova klassiska färger och våra morgonrockar finns bland annat i:

 • Vit – en klassisk och fräsch kulör som aldrig går ur tiden.
 • Mörkblått – en djup mörkblå färg som för tankarna till havet. Blått symboliserar visdom, trygghet och förtroende och sägs stimulera klara tankar.
 • Mörkgrönt & Dimgrönt – mjuka gröna nyanser som påminner om naturen. Grönt symboliserar lugn, harmoni och balans.
 • Vinröd & Bourgogne – djupt vinröda och varma nyanser. Rött associeras ofta med kärlek, och anses ha en uppiggande och aktiverande effekt.
 • Dimrosa – en mjuk rosa färg som anses ha en lugnande och stimulerande effekt och som representerar medkänsla och vänskap.
 • Grå & Asfalt – neutrala och eleganta nyanser av grått som är både tidlösa och ger tyget ett fint skimmer.

Köpa en dyr eller billig morgonrock?

Oftast är det kvaliteten på morgonrocken som avgör priset. En lyxigare morgonrock/badrock av hög kvalitet, ekologiskt naturmaterial och klassisk design är oftast dyrare än en enklare och massproducerad morgonrock i syntetmaterial.

Tänk på att det billigaste priset inte automatiskt innebär lägst kostnad. En dyrare morgonrock i högre kvalitet har ofta längre hållbarhet och kan därmed vara en bättre investering över tid, eftersom du inte behöver köpa nytt lika ofta.

Våra morgonrockar och badrockar är gjorda för att ha en lång livslängd och tål att användas gång på gång. Vi har en lång tradition av textilkunskap och kompromissar aldrig med kvaliteten.

Här är bästa morgonrocken

Vi vet att det kan vara svårt att välja rätt när det finns så många alternativ. Därför vill vi göra det enklare för dig! Här har vi samlat våra tre mest populära morgonrockar / badrockar för herr, dam och barn, från ett sortiment som garanterat har något för alla smaker. Med någon av dessa kan du knappast gå fel. Slappna av och njut av att hitta din nya favoritmorgonrock!

Bästa morgonrock/badrock Dam

 • Torekov Dimrosa Dam – Vår storsäljare som har en behaglig rosa färg som fungerar år efter år.
 • Torekov Mörkblå Dam Lång – Klassisk elegant mörkblå färg i den längre modellen för extra mys.
 • Möja Dam – För den som vill sticka ut lite mer med ett vacker mönster som man blir glad av varje dag.

Bästa morgonrock/badrock Herr

Ge bort en morgonrock i present

Om du ska köpa en morgonrock i present är det viktigt att utgå från mottagarens smak och behov snarare än dina egna preferenser. Här är några tips och råd för hur du kan tänka innan du köper en morgonrock i present:

 • Öppet köp och returvillkor: Se till att morgonrocken kan bytas eller returneras om den inte passar mottagaren.
 • Morgonrock till herr: Födelsedagar, jul och farsdag är klassiska tillfällen där en lyxig morgonrock är den perfekta presenten. En klassisk modell i hög kvalitet är ofta uppskattat av män och pappor i olika åldrar.
 • Morgonrock till dam: En lyxig morgonrock är en perfekt present till din mamma, syster, partner eller vän som fyller år eller som morsdags-present. De allra flesta kvinnor uppskattar morgonrockar i mjuka och lättskötta naturmaterial i milda neutrala färgskalor.
 • Morgonrock till barn & ungdom: Både små barn och större tonåringar älskar att mysa hemma med en härlig morgonrock. Eftersom barn och ungdomar växer snabbt kan man köpa en rock i lite större storlek för att den ska räcka längre.

Köpa morgonrock online

Att handla online är smidigt och bekvämt. Handlar du från oss på Pelle Vävare kan du dessutom vara säker på att du gör en trygg affär. När du beställer en morgonrock från en butik på nätet är det viktigt att kolla följande saker:

 • Betalning & säkerhet – Dubbelkolla att du handlar från en pålitlig e-handel, till exempel genom att läsa recensioner från andra kunder eller om butiken är certifierad med Trygg e-handel. Se också till att betalningen görs säkert via en säker bank-/betallösning som exempelvis Klarna.
 • Returpolicy – Vilka möjligheter har du till öppet köp och returer? På Pelle Vävare har vi fri ångerrätt på morgonrockar och badrockar inom 14 dagar från det att ditt köp genomförs.
 • Leverans & fraktvillkor – Om du beställer från utlandet är det extra viktigt att dubbelkolla fraktvillkoren: Hur snabbt levereras din morgonrock? Kommer den hem till dig eller till ett utlämningsställe? Vad kostar frakten? På Pelle Vävare är det fri frakt på alla ordrar över 500 kronor. Vi har dessutom alla morgonrockar i lager i Sverige vilket gör att vi snabbt kan leverera din morgonrock till dig.
 • Avtals- och köpvillkor – Läs även igenom övriga avtals- och köpvillkor så att du inte missar viktig information från säljaren.

Hitta rätt morgonrock

Alla morgonrockar och badrockar
Morgonrockar/badrockar Dam
Morgonrockar/badrockar Herr
Morgonrockar/badrockar Barn
Långa morgonrockar/badrockar

FAQ – Vanliga frågor och svar om morgonrockar /badrockar

Här följer några vanliga frågor och svar om morgonrockar och badrockar.

Hur tvättar man en morgonrock?

Följ tvättråden på etiketten i morgonrocken. Oftast kan man tvätta den i maskin på 30-40 grader. Använd ett skonsamt tvättmedel och undvik sköljmedel.

Läs mer: Tvätta och vårda din morgonrock / badrock

Hur knyter man en morgonrock?

För att knyta en morgonrock, korsa först sidorna över varandra och knyt sedan bältet runt midjan i en säker knut eller rosett. En annan populär variant att knyta är genom att dra bandet i hällorna på framsidan utan att dra bandet runt kroppen så här.

Hur ska en morgonrock sitta?

En morgonrock ska sitta bekvämt och ha en lös passform. Den ska vara tillräckligt lång för att täcka kroppen och låta dig röra dig fritt.

Vad heter morgonrock på engelska?

Morgonrock heter “bathrobe” eller “dressing gown” på engelska.

Vad är skillnaden mellan badrock och morgonrock?

Badrock är oftast mer absorberande och används efter bad eller dusch, medan en morgonrock är mjukare och används för att hålla sig varm och bekväm inomhus.

Vilka material är bäst för morgonrockar och badrockar?

Bomull och frotté är bra för absorbering, medan fleece och siden är mjukare och mer bekväma för inomhusbruk.

Vilken storlek ska jag välja för min morgonrock?

Välj en storlek baserat på dina mått och personliga preferenser. För en lösare passform, välj en större storlek än vad du brukar ha.

Hur tar man hand om en morgonrock eller badrock för att förlänga livslängden?

Följ tvättråden på etiketten, undvik att använda för mycket tvättmedel och undvik sköljmedel helt. Torktumla på låg värme ca 15 min och låt den sedan lufttorka. Undvik också att dra i materialet eller bältet för hårt. Läs mer: Tvätta och vårda din morgonrock / badrock

Realterad läsning

Storleksguide morgonrockar – Pelle Vävare

Vi hjälper dig att hitta rätt storlek för din morgonrock!

Allt om handdukar och badlakan

Drömmer du om en komplett uppsättning matchande handdukar i rätt storlekar för olika behov?

Sök på produkter

x