Så vårdar du din morgonrock / badrock

En lyxig morgonrock / badrock är en investering som du kan använda och njuta av varje dag. Och en morgonrock från oss på Pelle Vävare är gjord för att hålla i många år. Här delar vi med oss av våra bästa tips och tvättråd för hur du tar hand om din morgonrock på rätt sätt – för att bibehålla kvaliteten, formen och den sköna känslan år efter år.

Våra morgonrockar och badrockar är gjorda för att omfamna och skämma bort dig. Men glöm inte bort att också skämma bort din morgonrock: hur väl du tar hand om din morgonrock påverkar både dess livslängd och kvalité. För att göra det enkelt för dig är våra morgonrockar lättskötta, och  samma skötselråd gäller för alla våra morgonrockar i bomull, däremot har våra tunna morgonrockar i linne separata skötselråd.

I den här guiden har vi samlat de bästa tipsen och tvättråden för hur du tar hand om din morgonrock och badrock, uppdelat på följande områden:

Tvätta din morgonrock på rätt sätt

En morgonrock som används ofta behöver tvättas regelbundet. Genom att tvätta morgonrocken på rätt sätt minskar du slitage och morgonrocken behåller sin tidlösa design och kvalitet. 

Alla våra morgonrockar i bomull tvättas enligt samma princip, däremot kan våra tunna morgonrockar i linne tvättas i lite högre temperatur.

Tvätta morgonrock i tvättmaskin

 • Tvätta morgonrockar i bomull i 40 grader. Morgonrockar av linne kan tvättas i 60 grader.
 • Tvätta i full till halvfull maskin för att undvika att skada bomullsfibrerna. 
 • Tvätta morgonrocken med textilier i liknande färger för att inte riskera att morgonrocken färgas av annan tvätt. 
 • Använd inte tvättmedel med blek- eller mjukmedel. Blekmedel kan förändra morgonrockens kulör. Mjukmedel skapar en vaxliknande hinna på bomullen som minskar uppsugningsförmågan samt ökar risken för att öglor dras upp ur materialet.
 • Var noga med doseringen av tvättmedel. Om du använder för mycket tvättmedel finns risk att maskinen inte kan skölja bort allt och du kan få rester av tvättmedel på din morgonrock. 

Tvätta din morgonrock för hand  

Mindre fläckar på din morgonrock kan du försöka rengöra för hand. Använd vatten och ett handtvättmedel för att få bort fläcken. Det är viktigt att inte gnugga på fläcken eftersom den skurna velouren är känslig och trådar kan nötas och försvinna.  

Om du inte har tillgång till tvättmaskin kan du handtvätta din morgonrock med ett mild handtvättmedel. Tänk då på att tvätta i ett stort och rent kärl, och att skölja ur morgonrocken flera gånger ordentligt, så att du får bort allt tvättmedel. 

Torka din morgonrock på rätt sätt

Det finns många sätt att torka din morgonrock: i torktumlare, torkskåp och lufttorkning utomhus eller inomhus. Oavsett vad du har för möjligheter är det viktigt att du tar ut morgonrocken ur tvättmaskinen så snart den tvättat klart. Skaka ur och sträck den lätt innan du påbörjar torkningen. 

Torktumla din morgonrock   

För att få din nytvättade morgonrock riktigt mjuk rekommenderar vi att du torktumlar den på låg värme i 15 minuter, så att den blir halvtorr. Därefter hänger du upp den för att lufttorka. Torktumlingen gör att bomullsfrottén i morgonrocken blir mjuk och fluffig. Genom att endast torktumla på låg värme och en kort stund undviker du risken att din morgonrock krymper.

Även våra tunna morgonrockar i linne kan torktumlas i ett skonsamt program på låg värme. Torka din morgonrock i torkskåp  

Du kan torka din morgonrock i torkskåp. Tänk på att hänga den så rakt och naturligt som möjligt för att undvika veck. 

Kör torkskåpet på låg värme under 15 minuter så att morgonrocken blir halvtorr. Genom att endast köra torkskåpet på låg värme och en kort stund undviker du risken att din morgonrock krymper.

Lufttorka din morgonrock – inomhus och utomhus    

Om du inte har en torktumlare eller torkskåp kan du givetvis lufttorka din morgonrock, både inomhus och utomhus.

 • Häng gärna morgonrocken på en galge och sträck försiktigt i alla sömmar för att undvika veck.
 • Tänk på att lufttorkning inomhus bör ske i badrum eller tvättstuga, eftersom dessa rum är bäst ventilerade för att ta upp fukten från den blöta tvätten.
 • Du kan lufttorka din morgonrock utomhus året om, så länge det är torrt i luften. 
 • Torka inte morgonrocken i direkt solljus då den riskerar att blekas. 

Förvara din morgonrock på rätt sätt

Våra morgonrockar är gjorda för att användas. Oavsett tid på dygnet ska du kunna svepa in dig i en tidlös och skön morgonrock. Här är några tips på hur du förvarar morgonrocken mellan användning:

 • Häng upp morgonrocken luftigt när du inte använder den. Gärna på en galge. 
 • Undvik att förvara morgonrocken ihopvikt i garderoben.  
 • Förvara morgonrocken lättåtkomligt och anpassat till dina vanor. En del hänger upp sin morgonrock som en vacker och praktisk inredningsdetalj i sitt sovrum. Andra föredrar att förvara morgonrocken lättåtkomligt i dusch- eller badrummet.   

Vårda din morgonrock

Du kan öka livslängden på din morgonrock genom att ta hand om den på rätt sätt. Här är våra bästa tips för hur du sköter din morgonrock mellan tvätt och torkning: 

 • Låt morgonrocken hänga luftigt när du inte använder den. 
 • Vädra eller skaka av morgonrocken utomhus med jämna mellanrum.   
 • Ta hand om fläckar direkt. Låt inte smutsfläckar torka in, tvätta istället morgonrocken i tvättmaskin, eller ta hand om mindre fläckar för hand direkt de uppkommit. 
 • Om en olycka skulle vara framme, och du fastnar i en ögla och drar upp en lös tråd är det viktigt att du klipper av tråden. Dra aldrig i den, eftersom det kan repa upp och göra skadan större. 

Följer du dessa råd kommer du att ha en skön och härlig morgonrock att njuta av i många år framöver!

Vanliga frågor och svar om skötsel av morgonrockar

Här svarar vi på vanliga frågor från våra kunder om hur man tar hand om sin morgonrock och badrock på bästa sätt.

Färgar morgonrocken av sig i tvätten?

Det är naturligt att färgade textilier av naturmaterial släpper lite ludd som kan färga av sig vid de första tvättarna. Vi rekommenderar därför vi att du tvättar din morgonrock med liknande färger. Både för att undvika att morgonrocken färgar av sig på andra plagg, och för att inte andra textilier ska färga din morgonrock.

Krymper morgonrocken i tvätten?

Det beror på vilken typ av morgonrock eller badrock du har:

Våra morgonrockar i bomullsfrotté krymper något vid första tvätten, cirka 3-5%. Tänk också på att för hög temperatur vid både tvätt och torkning (torktumlare och/eller torkskåp) kan krympa din morgonrock. Tvätta därför morgonrocken i max 40 grader och torktumla eller kör i torkskåp på låg värme.
Våra morgonrockar i linne är gjorda av tvättat linne och de krymper inte vid tvätt.

Tvättas alla morgonrockar från Pelle Vävare på samma sätt?

Alla våra morgonrockar i bomull tvättas på samma sätt, max 40 grader.
Våra morgonrockar i linne kan tvättas i högre temperatur, max 60 grader.

Kan jag använda fläckborttagningsmedel på min morgonrock?

Vi rekommenderar inte att använda fläckborttagningsmedel på våra morgonrockar.

Varför ska morgonrocken tvättas i 40 grader och inte 60 grader?

Morgonrockarna i bomull behåller sin kvalitet och form bäst när de tvättas i 40 grader, om de tvättas i 60 grader kan de krympa. Morgonrockarna blir lika rena när de tvättas vid 40 grader som vid 60 grader, samtidigt som den lägre temperaturen också sparar på energi och miljö.

Våra tunnare morgonrockar i linne kan vid behov tvättas i 60 grader då linne tål högre temperaturer.

Kan jag använda mjukmedel när jag tvättar min morgonrock?

Nej vi rekommenderar inte att du använder sköljmedel eller mjukmedel när du tvättar din morgonrock eller badrock från Pelle Vävare. Mjukmedel och sköljmedel skapar en vaxliknande hinna på bomullen som minskar uppsugningsförmågan, dessutom ökar risken för att öglor dras upp ur materialet. Undvik även mjukmedel på våra morgonrockar av linne, för att behålla linnets naturliga andningsförmåga.

Kan jag torktumla min morgonrock?

Ja, vi rekommenderar att du torktumlar våra morgonrockar i bomull på låg värme i 15 minuter för att få frottén mjuk och fluffig. Torktumla den endast halvtorr för att undvika risken för krympning, därefter låter du morgonrocken lufttorka.

Även våra tunnare morgonrockar i linne kan torktumlas på låg värme i ett skonsamt program.

Kan jag stryka min morgonrock?

Vi rekommenderar inte att du stryker de tjocka morgonrockarna i bomull från Pelle Vävare, eftersom det inte är bra för den skurna frottén som plattas till av strykningen.

Däremot kan våra tunna morgonrockar i bomull och linne strykas.

Relaterade produkter

Alla morgonrockar / badrockar

Hitta en lyxig och riktigt skön morgonrock eller badrock bland vårt utbud av exklusiva morgonrockar för både damer och herrar i olika material och kulörer. 

Dam morgonrockar och badrockar

Exklusiva morgonrockar för damer i flera färger, mönster och material som exempelvis linne och frotté. Här finns morgonrockar med bred krage och skärp, lätta och svala morgonrockar för varma dagar.

Herr morgonrockar och badrockar

Oavsett om du söker en mjuk och varmare morgonrock/badrock i frotté eller en tunn och sval variant så har vi en morgonrock för dig. 

Långa morgonrockar och badrockar

Oavsett om du söker en mjuk och varmare morgonrock/badrock i frotté eller en tunn och sval variant så har vi en morgonrock för dig. 

Sök på produkter

x